A VİTAMİNİ: Gözler ve kemik gelişimi için çok önemli bir vitamindir. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Dokuların ve hücrelerin oluşmasına ve büyümesine yardımcıdır. Saç, cilt ve tırnakları güçlendirir. Süt, peynir, yumurta ve havuç, ıspanak, tatlı patates ve kabak gibi sarı-turuncu sebzelerde bulunur.
B2, B3, B6 VE B12 GİBİ B VİTAMİNLERİ: Yardımcı metabolizma, enerji üretimi, sağlıklı dolaşım ve sinir sistemi için gereklidir. Et, tavuk, balık, fındık, yumurta, süt, peynir, fasulye ve soya fasulyesinde bulunur.
C VİTAMİNİ: Alyuvarların, kemiklerin ve dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Diş etlerini ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Besinlerden alınan demirin vücut tarafından kullanılmasına yardımcı olur. İyi kaynaklar narenciye, çilek, kivi, domates ve brokoli gibi yeşil sebzeleri içerir.
D VİTAMİNİ: Vücudun kalsiyumu absorbe etmesine yardımcı olur. Kemiklerin ve dişlerin güçlenmesi için gereklidir. Bağışıklık ve sinir sistemlerini destekler. İyi kaynaklar arasında somon ve uskumru gibi yağlı balıklar ve süt bulunur. D vitamininin en iyi kaynağı güneş ışığıdır.
E VİTAMİNİ: Oksiyenin hücrelere verdiği zararı azaltır. Bağışıklık sistemi ve DNA yapısı için önemlidir. Kuru badem, ıspanak, kivi, tuzsuz ay çekirdeği e vitamini açısından zengindir.
DEMİR: Kan içerisinde oksijen taşımakla görevli olan hemoglobin maddesinin yapımı için gereklidir. Demir eksikliği kansızlığa, dolayısıyla yorgunluk, zayıflık ve huysuzluğa yol açar. Sığır eti ve diğer kırmızı etler, hindi, domuz eti, ıspanak, fasulye, nohut ve kuru erik, mercimek, kuru fasülye, pekmez demir açısından zengindir.
KALSİYUM: Kemik ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur. Sinir ve kas fonksiyonlarını destekler, kanın pıhtılaşmasına yardım eder ve vücudun besinleri enerjiye çevirmesinde rol oynar. Çocuk büyüdükçe güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olur. Süt, peynir, yoğurt, ıspanak ve tahinde bulunur.
MAGNEZYUM: Kemikleri güçlendirir, kalp ritmini düzenler, bağışıklık sistemini destekler ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Fıstık, ıspanak, kuru üzüm, mercimek, muzda bulunur.
ÇİNKO: Sindirim ve metabolizma için çalışan 70 den fazla enzim için gerekli bir mineraldir. Özellikle gelişim için çok önemlidir. Mercimek, kuru badem, nohut, biftek, tavukta bol miktarda bulunur. Çocukların tablet veya sıvı takviyesi almaması durumunda çiğneyebilecekleri vitamin ve mineral takviyeleri bulunmaktadır. Özellikle çocuklara tabaklarını bitirmeleri için rüşvet olarak tatlı vermek yerine yemekten hemen sonra verilebilecek çiğneme vitaminler iyi birer seçenektir.
Vitamin ve minerallerin gereksiz ve yüksek dozda kullanılmaları, bireyde toksik etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle vitamin ve mineral içeren preparatların doğru kullanımının sağlanması birey ve toplum sağlığı bakımından çok önemlidir. Araştırmalar, dünyada özellikle vitamin ve mineral besin desteklerinin yaygın ve kontrolsüz bir şekilde kullanıldığına dikkat çekmektedir. Önemli olan, gerekli durumlarda besin desteklerinin kullanılmasıdır. Vücudun gereksinim duyduğu vitaminlerin çeşitliliği ve yeterli miktarlarda alınabilmesi için yeterli ve dengeli beslenme ilk koşuldur. Gerekli durumlarda vitamin ve mineral takviyesi kullanmak gerektiğinde ise, güvenilirlik ve biyoyararlılıkları göz önünde tutulmalıdır. Ayrıca vitamin ve minerallerin yetersizliklerin önlenebilmesi, uygulanacak programların ve politikaların başarıya ulaşabilmesi için toplumun beslenme yetersizliklerinin ve sosyo-kültürel gereksinmelerinin iyi belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle belirli sıklıkta yapılacak, ulusal düzeyde çalışmalara önemle gerek duyulmaktadır. Eczacılar olarak bizlere düşen görev ise, çocuk hastalarımıza gerekli durumlarda ve uygun miktarlarda (yaşına uygun dozlarda) vitamin ve mineral takviyesinin verilmesine aracılık etmek, akılcı ilaç kullanım ilkelerine sadık kalmak, besin-ilaç; ilaç-ilaç etkileşimleri ve yaygın yan etkiler konusunda aileleri bilinçlendirmektir.
Bir yorum bırak
E-mail adresin sadece sana görünecek. Tüm alanlar gereklidir.